Kött och blod, papper, programkod: Outlaw Bodies

Outlaw Bodies är en antologi av Lori Selke och Djibril al-Ayad som handlar om kroppar som inte passar in i mallen för det normala, som går emot sociala konventioner, som är annorlunda. ”Anyone who has to hide their septum piercing from their day job is living with an outlaw body” skriver Selke i introduktionen, men de kroppar som finns med i antologin är betydligt mer extrema än så. De dyker upp i alla upptänkliga sorters material: kött och blod, plast, programkod – för att nämna ett fåtal. Här har vi bland annat en kvinna som arbetar med att sätta ihop artificiella kroppar, en man som har en hustru gjord av papper, en ung kvinna som försöker distansera sig från likheten med sin mor genom alltmer drastiska body mods, och ett par som väntar ett barn med vingar.

Gemensamt för alla de nio noveller som finns med i antologin är att dessa främmande, modiferade, annorlunda kroppar, trots att de innebär problem och utmaningar, i slutändan framställs som något positivt – de innebär självförverkligande och frihet; de beundras och fascinerar.  I ”Good Form” Jo Thomas lär sig den ovan nämnda protagonisten som arbetar med ihopsättandet av androids att de är mer lika människor – och mer tilltalande – än hon väntat sig. I ”Mouth” av M. Svairini har vår syn på kön och sex förändras till något bättre genom universell genital kroppsmodifiering. Dessutom är det ren sf-porr. Bokstavligen. Protagonisten i ”Elmer Bank” av Emely Capettini upptäcker att hans hustru inte är fullt så foglig och undergiven som han trott bara för att hon består av papper.

Av alla noveller är ”Elmer Bank” nog min favorit. Den utspelar sig i en alternativ värld där kvinnorna har förlorat ett krig mot männen och nu är ännu mer bundna av den könsmaktsordning de försökte utplåna. Elmer Bank är en tafatt och osäker man som känner sig illa till mods i sällskap av kvinnor, så han skaffar sig en av de pappersfruar som såldes under kriget då inga riktiga kvinnor fanns att tillgå. Men det faktum att hon är gjord av papper betyder inte att hon är utan egen vilja eller maktlös – tvärtom. Det är en berättelse om hur våra kroppar inte dikterar vilka vi är, samt om böckers transformativa kraft: Elmer lär sin fru att läsa och det är genom berättelserna hon läser som hon omformar den identitet han givit henne till sin egen.

Som alltid med antologier så varierar ju kvalitén på novellerna, men överlag är det en intressant och fantasifull samling berättelse där temat tagits an på vitt skilda vis. Den fysiska kroppen står dock hela tiden i fokus – hur den kontrollerar och definierar karaktärerna i novellerna, men också hur de anpassar och modifierar och till och med transcenderar den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *