The Booklover’s Guide to Glasgow

I förrgår kom jag hem från en fyra dagar lång vistelse i Glasgow. Glasgow är en mycket trevlig stad, om man bortser från det faktum att i princip det enda som är öppet på söndagar är pubar och att ingen verkar ha hört talas om några andra tesorter än Earl Grey och English Breakfast. Glasgow har också väldigt trevliga och många bokhandlar. Jag besökte bara fyra av dem, men passerade betydligt fler – mest på grund av att jag redan hade nog med böcker att försöka klämma ned i resväskan.

Voltaire and Rousseau ligger på Otago Lane och är inte speciellt välorganiserad. Eller det minsta organiserad överhuvudtaget. Det är knappt man kan röra sig därinne utan att dra ned ett bokskred över sig, och naturligtvis ligger de mest intressanta böckerna längst ned i de allt annat än stabila högarna. Det har nog en gång i tiden funnits något slags system för bokhyllorna är märkta, men eftersom jag hittade större delen av de böcker jag köpte under ’Crime Fiction’ så är det inte speciellt tillförlitligt. Trots risken att begravas under en hög med böcker så är det en mycket trevlig bokhandel att strosa omkring i.

Thistle Books ligger bara några meter upp på samma gata och är Voltaire and Rousseaus raka motsats. Böckerna är välsorterade och prydligt uppradade och även om det även här finns en och annan bokhög på golvet så är de inte riktigt lika benägna att rasa ihop och den högsta var ungefär i knähöjd. Där hittade jag bland annat They Thirst av Robert R. McCammon som jag letat efter ett tag. Mycket nöjd.

På Woodlands Avenue – inte speciellt långt ifrån de andra två – ligger Biblocafe, som är ett café som också är en bokhandel. Det är ett betydligt bättre café än bokhandel i min mening – speciellt eftersom det var det enda stället i Glasgow jag lyckades hitta chai latte, och förekomst av chai latte är alltid ett enormt plus. Bokutbudet bestod till största delen av slitna pocketböcker, men när jag var där så var det rea och alla pocket kostade 50p/styck. Så naturligtvis kunde jag inte låta bli att plocka på mig några stycken.

Det var böcker överallt. Till och med inne på toaletten.

Den fjärde bokhandeln jag besökte hette Future Shock, och om jag inte minns fel så låg den på samma gata som Bibliocafe, men en bit upp. Eller ned; mitt lokalsinne är obefintligt. I alla fall så fanns där mest mängder av seriealbum, men också en hel del fantastiklitteratur, ny som begagnad.

Det fanns naturligtvis vanliga bokhandlar också, som Waterstones och WHSmith, men de var jag aldrig inne i. Antikvariat och second hand-bokhandlar är ju så mycket roligare. Och billigare – allt som allt köpte jag tolv böcker och gjorde av med drygt 20 pund.

Nästan värt att besöka Glasgow enbart för bokhandlarnas skull, va?

9 reaktioner till “The Booklover’s Guide to Glasgow

  1. Andreas säger:

    Pubar, bokhandlar och antikvariat, det är ju allt som behövs för ett perfekt resmål och om det skulle regna varje dag (vilket det troligen gör där) så gör det bara resan ännu bättre. Den som ändå hade tid att åka på semester…

    1. Anna säger:

      Faktiskt så var det soligt medan jag var där. Det regnade lite grann, förvisso, men betydligt mindre än vad det gjort här hemma i sommar. Jag var förvånad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *