Hanna pluggar statsvetenskap vid Uppsala universitet, men studentlivet är långtifrån sådär idylliskt lärorikt och underbart som hon drömt om. Hon tyckte det var roligare att plugga litteratur, men det får en ju inget jobb på. Därtill upprörs hon av världens tillstånd, men vill helst att det ska gå att genomföra revolutionen genom att läsa böcker och teori. Men på statsvetenskapen lär hon känna Imagine som likt en färgsprakande, glittrande orkan sveper in i Hannas liv. Hanna förtrollas av Imagines livsglädje, strålglans och förakt för normer och lagar, och tillsammans bestämmer de sig för att det är dags att Göra Något – spränga alla normer, starta en revolution, förändra världen.
Grundläggande studier i hoppfullhet och hopplöshet av Lina Spross är i hög grad en bok om motsättningar – revolutionsandan och cynismen, viljan att förändra och handlingsförlamningen, Hannas gråa liv och Imagines egna fantasifulla verklighet. Boken påminner mig lite om Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Nässling med dess fokus på världsomvälvade relationer mellan unga tjejer och förakt för verkligheten. Men medan Mary och Lovely drömmer sig bort till New York så vänder Hanna och Imagine blicken mot framtiden och det socialistfeministiska uppror de ska leda. Som sagt är det en bok om motsättningar, dock – Hanna och Imagine gör tappra försök för att komma i gång med studentpartier, studiegrupper och bokcirklar, men mest dricker de vin, sliter på jobbet och med skolan och tar dagslånga sovmorgnar i sängen. Viljan och engagemanget finns ju egentligen, men förlamande hopplösheten tränger in från alla håll.
Romanen ger, som titeln antyder, uttryck för både hoppfullhet och hopplöshet. Hanna och Imagine gör åtminstone ett försök med att klämma in revolutionen mellan skolarbete och jobb, och mitt i allt så har de ju dessutom varandra. Den grå hopplösheten späds också med en stor dos av ofta syrlig humor. Slutligen fångar Spross med sin protagonist på pricken känslan av hur svårt det är att förena upprorisk och normbrytande med att vara en Duktiga Flicka, hur stort ens förakt för och ilska mot de strukturer som skapat rollen från första början än är.