Kongressrapport: Åcon 5, Mariehamn, 2012

Under Kristi himmelsfärdshelgen var jag på Åland, eller närmare bestämt Åcon. Jag är en nybörjare i sf-kongressammanhang och för min del är bara tanken på att det inte bara finns riktiga människor som delar mitt intresse för fantastiklitteratur utan att dessa människor också anordnar sådana saker som Åcon nog för att göra mig smått lyrisk. Lägg sedan till det en av mina favoritförfattare som hedersgäst, många intressanta och underhållande programpunkter och trevligt folk. Det var en mycket bra helg.

Torsdagen bestod för mig till största delen av resande. Först med buss från Norrköping till Stockholm, sedan buss från Stockholm till Grisslehamn, därefter färja till Eckerö, följt av buss till Mariehamn. Väl framme på kongresshotellet följde incheckning, middag och registrering och därefter slocknade jag.

De efterföljande dagarna innehåll lite mindre resande och lite mer faktisk kongress. Fredagen började med programpunkten Book Recommendations, där bland annat China Miévilles senaste bok diskuterades. Någon påpekade besviket att den uppenbarligen är ”squid-free”. Tyvärr. Alla böcker borde innehålla mer bläckfiskar. Helst talande sådana. I rymden. Anyway, efter lunch följde Nene Ormes hedergästintervju med Catherynne M. Valente, som var väldigt trevlig att lyssna på. Detsamma var Valentes hedersgästtal dagen därpå. Hon är en fascinerande författare.

På fredagskvällen åt vi middag på en tjusig restaurang jag inte minns namnet på. Rotfruktsrisotton var i vilket fall som helst asgod. Det var chokladsglassefterrätten också, men varmrätten var bäst. Senare på kvällen var det room party, vilket innebar att vi var alldeles för många människor inklämda i ett alldeles för litet rum. Det var varmt. Och trevligt. Emellanåt fick man dock springa ut i korridoren eller på terrassen för att få lite luft. En man målades lavendelblå. En annan frågade mig vart jag är ifrån och när jag svarade Norrköping sade han att han aldrig tidigare träffat på ett sf-fan från Norrköping. Jag är uppenbarligen unik.

Jag delade rum med Maria och Torill och dagen därpå orkade ingen av oss gå upp i tid för att hinna äta frukost på hotellet, så istället så gick vi ut vid elva och åt brunch bestående av amerikanska pannkakor och smörgås med avokado- och fetaoströra på ett café. Jag och Maria hamnade i en högljudd diskussion om tv-serien Spartacus, och efteråt bad Maria om ursäkt till omgivningen på Twitter – vi spoilade ju en stor del av handlingen för de andra stackars cafégästerna. Resten av dagen lyssnade vi på föreläsningar och paneler – bland annat Valentes redan nämnda hedersgästtal och en trevlig paneldiskussion om Folklore in Fantasy, som den hette. Därefter åt vi pizza och sedan satt vi uppe till två eller något sådant och diskuterade lite allt möjligt. Som huruvida resor eller mat är mest prisvärt och om man skulle klara sig ett helt år utan att läsa.

Och sedan blev det söndag och dags att åka hem. Resan gick relativt smärtfritt fram tills bussen från Grisslehamn till Stockholm fastnade i helvetiska bilköer och jag missade bussen hem till Norrköping. Så när jag till slut kom fram till Cityterminalen var det bara att boka ny biljett, gå över till Centralen, beställa sushi och fördriva tiden med att äta och läsa. Det fungerar det också. Och helgen som helhet var ju helt klart värd det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *