Adlibris Letto

letto

Det blev en Adlibris Letto till slut. Och med det så menar jag att jag fick en Letto i julklapp och därmed befriades från den tunga uppgiften att behöva välja själv.

Letton har e-inkskärm med touch, stöder epub och pdf, är inte bunden till Adlibris annat än när det gäller att köpa böcker direkt på plattan (om jag fattat det rätt – jag har ännu inte testat att göra det) och har plats för ca 3000 e-böcker utan extra minneskort. Batteritiden påstås hålla en månad under ”normal använding”, men jag har använt min i en vecka och ungefär hälften av batteriet har gått åt. Tilläggas bör att jag använt plattan ganska mycket, både för läsning och för att utforska funktioner.

Första intrycket av plattan efter att jag fått igång den var sådär – instruktionsmanualen som var med i kartongen är mest slöseri på papper eftersom den bara handlar om hur man köper böcker via plattan och i princip inget mer. Det finns dessutom en mer utförlig användarmanual tillgänglig såväl på plattan som på nätet, så den där lite papperslappen hade de kunnat skippa. Gränssnittet är inte sådär jättemycket att hurra för heller, även om det egentligen inte är något fel på det. Det är bara lite trist. Sidövergångarna är inte så smidiga – det blinkas till och sedan blinkas nästa sida fram; inte riktigt den nära på omärkliga övergång jag är van vid från min telefon.

Som sagt, första intrycket var inte överdrivet positivt.

Men sedan, när jag till slut var klar med att klicka mig runt och koppla plattan till mitt Wi-Fi och testa alla sorteringsalternativen i biblioteket och formatera om teckensittet tjugo gånger, och klickade upp Silently and Very Fast för att börja läsa så spelade ingen av de där små irritationsmomenten någon roll längre.

Enligt mig är läsfunktionen på Letton perfekt – det är enkelt att byta sida med knapparna placerade på vardera långsida, de smått störiga sidövergångarna märks inte av här, och den är behaglig att läsa på. Skärmen är snäll mot ögonen och ljuskällor reflekteras knappt alls i den. Texten är väldigt formaterbar – själv använder jag Minion Pro, som är standard, fast i fetstil eftersom jag hellre använder mig av det för att göra texten tydligare än förstorar upp den. Den är bekväm att hålla i, även om det tog en stund för mig att inte försöka hålla den på samma sätt som en bok, och väldigt liten och smidig – ungefär lika hög som en pocketbok och något bredare.

Personligen är jag inte speciellt intresserad av tekniska prylar utöver det syfte de har och hur väl de utför det, så för mig är Letto en bra läsplatta – jag kan bekvämt läsa på den, det är enkelt att lägga in nya böcker, och den är trevlig att titta på. Det är inte den flashigaste läsplattan på marknaden och vill man ha något med hundratals häftiga funktioner och förmågan att koka kaffe och klippa gräsmattan så är inte Letton rätt val, men den uppfyller sitt huvudsakliga syfte mycket väl och jag är nöjd.

2 reaktioner till “Adlibris Letto

  1. Johan säger:

    Det där med att blinka till vid sidövergång är vad som störde mig allra mest med den läsplatta jag har provat. Jag hoppas innerligt att det finns läsplattor som byter smidigare.

    //JJ

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *