Kongressrapport: Kontrast, Uppsala, 2012

Så, Kontrast är över, samtliga kongressdeltagare har återvänt hem, vardagen har återinträtt, allt plugg man försummat under helgen gör sig påmint, och man befinner sig i ett zombiefierat tillstånd av post-kongresströtthet. Det har varit en otroligt rolig helg, och kommittén ska ha ett stort tack för den fantastiska kongress de anordnat.


Öppningsceremoni.

Jag var inte i Uppsala förrän vid sex och hann bara anmäla mig, checka in, hälsa på lite folk och dumpa packningen innan det var dags för öppningsceremonin, där bland annat Swecons ande släpptes ut. Sedan åt jag en hastig middag på Burger King tillsammans med Arina innan vi skyndade oss tillbaka för att hinna se hedersgästintervjun med Peter Watts. Han var mycket underhållande att lyssna på, och berättade bland annat att en bekant till honom sagt: ”Whenever my will to live gets too strong, I read Peter Watts.” Jag förstår vad personen ifråga menar.

Efter det var det dags för min första programpunkt, både på kongressen och någonsin: Fantasy With a Twist, tillsammans med Joe Abercrombie, Anders Björklund och Linnea Anglemark. Jag kände mig lite lätt bortkommen och överflödig, men Fia på Boktimmen påstår att jag framstod som en ”välverserad paneldeltagare”, så uppenbarligen gick det bättre än vad jag trodde. Jag hade ett mål med paneldiskussionen och det var att inte dra upp att jag tycker att Abercrombies böcker är sexistiska. Det gick bra, ända fram tills publiken fick ställa frågor och Feuerzeug fick ordet. Hon frågade varför jämställdhet fortfarande ses som en twist trots att det inte borde vara det och Abercrombie svarade att naturligtvis så hade hon rätt, kvinnor borde finnas med i klassisk fantasy i lika hög grad som män och så vidare. Jag kunde inte låta bli att påpeka att den inställningen knappast märks i hans böcker och tog upp The Heroes som exempel. Sedan var tiden slut och när jag var på väg ut ur salen kom Feuerzeug, Bokstävlarna, Skuggornas Bibliotek och Any Moment Called Now fram och presenterade sig och vi spenderade en bra stund med att diskutera könsroller i fantasy och sedan cirka tusen andra saker. Resten av kvällen förflöt på ungefär samma sätt – nya trevliga människor och massor med nördprat – tills jag gick och lade mig. Jag twittrade entusiastiskt om den gigantiska kudden på hotellrummet, men den var sådär att sova på, tyvärr. Vilken besvikelse.

Programplanering.

Jag började lördagen med att planera resten av helgens programpunkter och sedan äta frukost tillsammans med Arina, Therése och SocialistSimon. Vi diskuterade Catahya, bokbloggar och zombier. Bra frukost, med andra ord. Efter det så gick jag på en föreläsning om hur hjältinnor avbildas på omslag till science fiction- och fantasy-litteratur. Många intressanta och roliga omslag, men jag tyckte att föreläsningen kunde ha varit aningen mer analyserande än typ: ”Titta, vilken stark kvinnlig karaktär de avbildat här – hon har ett vapen!” Å andra sidan så sade föreläsaren att det inte var det föreläsningen skulle handla om innan hon började, så jag var ju förvarnad. Dock tyckte jag att det var intressant när hon förklarade att kvinnor på omslag ofta har så stora bröst för att det ska vara enkelt att rent visuellt skilja på män och kvinnor.

Jag och ett gäng bestående av till största delen bokbloggare gick och åt lunch på en sushirestaurang som vi fick möblera om litegrann för att vi alla skulle få plats vid samma bord. Jag rusade dock tillbaka lite tidigare än resten av gruppen för att vara i god tid till min nästa programpunkt: en föreläsning om metal och fantastik, som jag höll tillsammans med Bellis.

Engagerad publik (bild tagen av Bellis).

Vi hade väntat oss att det skulle sitta runt fem personen i publiken. Sammanlagt var det hundra stycken och vi fick ha dörren öppen så att folk kunde stå ute i korridoren och lyssna. Vi presenterade kort kopplingen mellan fantastik och metal genom tre exempel var. Mina var Painkiller med Judas Priest, Into the Storm med Blind Guardian och Scaretale med Nightwish. Jag lovade även att publicera en mer övergripande och fördjupad fortsättning här på bloggen och den dyker förhoppningsvis upp om några dagar.

Bokinköp.

Efter det så kommer jag knappt ihåg vad jag ägnade resten av lördagseftermiddagen åt. Jag fick böcker signerade av Peter Watts och Caitlin Sweet, tittade på en panel om steampunk, pratade med folk, åt pizza tillsammans med ett gäng Catahyaner och gick sedan på release party för Joe Abercrombie, Kelly Link och Karin Tidbecks nya romaner. Någonstans däremellan köpte jag även en hel hög med böcker.

Dagens sista programpunkt var NoFF-auktionen, som hölls av Bellis och Fia, där bland annat ett ihopvikbart tangentbord och en badmössa auktionerades ut. Fia lyckades dessutom sälja tre David Eddings-böcker genom att beskriva Belgarion the Sorcerer som en grekisk tragedi. Efter det plockade hon ihop två dystopier samt en bok med titeln The Seduction. Bellis påstod att han hade skrivit boken och att den handlade om att förföra kvinnor. ”Det är alltså också en dystopi”, sade Fia och fick snabbt bokpaketet sålt.


Det bästa i omslagsväg ur Alvarfondens antikvariat.

Resten av kvällen förflöt ungefär som den första. Jag lämnade människorna jag stod och pratade med obevakade i någon minut för att gå på toaletten och när jag kom tillbaka pratade de spel och gamla datorer. Det är inte riktigt min grej så jag förflyttade mig till gruppen bredvid och förhörde mig om vad de pratade om. ”BDSM-sex”, fick jag till svar, så jag stannade där. Det visade sig handla om Ola Wikanders Serafers drömmar och att en av de närvarande var Wikander själv. Simon beskrev skämtsamt boken som ”50 Shades of Grey, fast tvärtom” eftersom kvinnan i förhållandet tydligen var dominant. Ytterligare en anledning att läsa den boken.

Vid tolv flyttades kongressen ned en våning och jag hamnade i lobbyn, först inbegripen i en diskussion om klassisk fantasy, sedan om metal, och därefter Firefly med en rad olika människor. Någon gång vid tre erkände jag mig besegrad och gick och lade mig. Tog den lilla kudden den här gången, men det var alldeles för mjuk för att vara bekväm. Kuddjakten fortsätter.

Joe Abercrombie och Ylva Spångberg.

Söndagen började med en intressant paneldiskussion som hette Science Fiction and the Scientist, och efter den gick jag, Arina och Therése till Wayne’s för att fika. Efter det var det dags för hedersgästintervjuer. Först ut var Abercrombie, som bland annat avslöjade att de flesta av hans stridsscener är självbiografiska och att hans nästa projekt inkluderar zombie romance samt octopuses vs. polar bears. Sedan var det Kelly Links tur att bli intervjuad och hon pratade om skrivrutiner och YA och berättade att hon är tre noveller i från en ny samling.


Kelly Link och Karin Tidbeck.

Jag hade tänkt att strunta i lunch eftersom jag inte riktigt hade tid med det enligt min planering, men sedan så insåg jag att det är ganska bra att få i sig något när man är på kongress så jag gick ut för att hitta något ställe att köpa en macka eller liknande. Snubblade dock över Simon och efter en stund dök även Sara upp och vi diskuterade novellskriveri en stund innan jag återupptog jakten på lunch. Sprang in på Wayne’s i förhoppningen om att det skulle gå fort och beställde en macka. En väldigt ambitiös macka, visade det sig, för den skulle in och ut ur smörgåsgrillen upprepade gånger och vridas och vändas på att all oändlighet innan jag till slut fick den.


Mycket ambitiös macka.

Efter att macka var uppäten var det dags för kongressens sista och antagligen också bästa panel – The Body in Science Fiction. ”The human body is in SF what horses are in fantasy: only a means of transportation,” är ett minnesvärt citat från den diskussionen, av Torill. Efter panelen var det avslutningsceremoni. Swecons ande fångades in igen och statyetten överlämnades till nästa Swecons kommitté.


Anna Davour, Torill Kornfeldt, Peter Watts och George Berger diskuterar hur kroppen framställs i sf.

De kongressmedlemmar som fortfarande var kvar förflyttade sig till Pipes of Scotland för middag och dead dog-party. Det var mycket trevligt, om än lite bitterljuvt eftersom helgen närmade sig sitt slut. Jag diskuterade machomän och Spartacus med Abercrombie. Han tycker den serien är asbra. Ingen är förvånad. Efter det fick jag agera paparazzi när Fia vill ha en bild på sig själv och Abercrombie och jag lyckades fånga hennes gestikulerande försök att förklara hur kameran fungerar.


Dead dog-party.

Någon gång efter tio gick vi vidare till O’Connors, där idén till metal och fantastik-föreläsningen föddes för nästan ett år sedan. Jag stal Simons eminenta hatt och blev därefter korsförhörd av Fia som bestämt sig för att lära känna mig grundligt. Dessutom diskuterades Finncon 2013 och jag är väldigt frestad att åka. Vid tolv lämnade jag puben för att gå tillbaka till hotellet. Jag gick bara åt fel håll två gånger. Denna natt sov jag på kudde nummer tre som jag misstänker endast låg på sängen i dekorativt syfte. Den var perfekt.


Det vackra halsbandet jag köpte i Undrentide-montern.

På måndagen gick jag upp tidigt för att hinna och duscha och packa innan frukost. Till min förvåning lyckades jag trycka ned samtliga böcker i väskan. Frukosten blev långdragen, och sällskapet byttes ständigt ut. Jag, Arina och Simon diskuterade bloggande med två människor jag tyvärr aldrig fick namnet på, och någon timme senare lyckades jag, Simon och Fia övertyga Bellis om att hen är ett ganska användbart ord ändå. Under frukosten vinkade både Joe Abercrombie och Kelly Link till mig. Blev smått star-struck. När vi återvände till våra rum upptäckte jag att jag och Arina bott granne med Simon och Fia utan att veta om det.

Min vistelse i Uppsala avslutades med en promenad till tågstation i sällskap av Fia och Simon där vi gick och höll den sista spillran av Kontrast vid liv. Vi mötte även Johan Anglemark och Fia och Simon frågade om råd angående att arrangera kongresser. Innan jag letade upp min busshållplats sprang jag in på Pressbyrån för att köpa färdkost och hamnar i en nördig diskussion om vilka äpplen som är bäst med kassabiträdet när jag ska betala. Ett passande avslut på en nördig helg.

Tack till samtliga för en fantastiskt rolig kongress!

15 reaktioner till “Kongressrapport: Kontrast, Uppsala, 2012

   1. Jan Lindgren säger:

    Dubbelkommentar eftersom hjärnan redan har checkat ut. :P

    Smått? ;) :D

    Kan inte annat än hålla med!
    Fast lite orolig för vad som händer med Nightwish och sångerskor… undrar om de kommer köra med Floor nu eller nån annan…

    1. Anna säger:

     Personligen är det Nightwish speciella sound som gör att jag lyssnar på dem. Jag var lite orolig efter att de sparkade Tarja, men nu känner jag att det inte spelar så stor roll så länge hon kan sjunga. Jag är inte jätteförvånad att Anette försvann faktiskt – jag tycker att hon är en fantastisk sångerska och att hennes röst passade Nightwish perfekt, men hon som person gjorde inte riktigt det.

     1. Jan Lindgren säger:

      Sant, sant…

      Men… jag är inte orolig för att de hittar nån som kan sjunga. Det jag är orolig för är mer själva processen och vad som händer med fansen. Det är fortfarande drösvis med ”fans” som sitter och bashar Anette och vill ha Tarja tillbaka. Och jag känner att… det sabbar för mig. Varje gång man går in på nån av deras videor på YT så är nästan de enda kommentarerna man ser Tanja-Anette bashning och skit om vem som är bäst.

      Jag bryr mig liksom inte – bägge två kunde sjunga och Nightwish gjorde bra musik med bägge. Men oroar mig för att det kommer bli än värre nu…

      1. Anna säger:

       Jag förstår precis vad du menar – jag blir så jävla trött på de där diskussionerna. Det var sju år sedan, lägg ned. Just när det gäller Youtube försöker jag i allmänhet inte läsa kommentarerna, för det är typ likadant vilket band det än gäller. Jag tror inte det finns en enda Judas Priest-video där Halfords sexualitet inte diskuteras, exempelvis. Sjukt tröttsamt.

       Jag har inte sett speciellt mycket Floor-bashing ännu, men en hel del ”Äntligen har Nightwish blivit Nightwish igen!”-snack och det är så otroligt löjligt.

     2. Jan Lindgren säger:

      Näh, precis – det räcker nu. Nu har jag visserligen inte sett så mycket Floor-bashing, men Anette-hatarna har tyvärr fått vatten på sin kvarn…

      Tyvärr hamnar ju toppkommentarerna så man ser dem och de brukar oftast ha nåt med Tarja/Anette att göra… eller brukade i alla fall.

      Huh… där ser man. Har inte lyssnat så mycket på Judas Priest så jag har sluppit det, men kan tänka mig att det blir ett liv om det också. Väldigt trist att det ska behöva vara på det sättet.

      Just nu lyssnar jag mycket på Edguy och där kan man utan problem (i alla fall för det mesta) läsa kommentarerna för lätt över 90% handlar om att folk tycker bandet/sångaren är sjukt bra. :D
      Det mest negativa som brukar dyka upp är om folk tycker om hur de har utvecklats med åren eller inte.

      1. Anna säger:

       Jag har inga problem med att läsa negativa kommentarer om ett band – folk har ju rätt till sin åsikt och att uttrycka den om de känner att de måste – men saker som Anette vs Tarja och Halfords sexualitet, exempelvis, är ju så oväsentligt. Okej att folk skriver att Anette inte sjunger bra om de nu tycker det och inte kan låta bli, men inte okej att de skriver att hon sjunger dåligt för att hon inte är Tarja eller att hon inte borde vara med i NW för att hon är för gammal eller tjock. De sistnämnda har jag sett alldeles för många skriva.

     3. Jan Lindgren säger:

      Jag kan tycka att om du nu inte gillar bandet så är det bara att hålla sig borta, men annars stör det mig inte så mycket heller. Och sen håller jag helt med om det sista du skrev. :D

 1. Tommy Persson säger:

  Bra att någon nämnde den ”gigantiska kudden” på hotellrummen. Den var absurt stor och jag gjorde inte ens ett försök att sova med den men man riskerade ju att slå ned lampor och allt möjligt då man skulle kasta den på golvet…

  För övrigt en trevlig och bra kongressrapport.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *